Karlsborg

K3-soldater attackerades i Afghanistan

En grupp svenska soldater från K3 i Karlsborg attackerades under gårdagskvällen i Afghanistan. Detta under ett uppdrag med afghanska poliser.

Soldaterna klarade sig oskadda men en afghansk polis dödades och två skadades. Överfallet inträffade vid 21-tiden svensk tid.

– Det första fordonet där polisen fanns, en polisman ihjälskjuten och två skadade. Våra två fordon som körde efter polisfordonet backade för att komma ut eldgivningen, i samband med det så sköt man mot den här motståndaren som sköt mot polisen och mot de svenska soldaterna, säger överste Håkan Hedlund.

– Våra soldater uppträdde föredömligt och genomförde precis de åtgärder som vi har tränat på och det kan mycket väl ha hjälpt till att rädda livet på de här två polismännen som blev skadade, säger Håkan Hedlund.

Gårdagens attack är inte den första mot svenska soldater i Afghanistan.

En fjärrutlöst sprängladdning riktad mot en grupp svenska soldater ur elitstyrkan Särskilda skyddsgruppen (SSG) detonerade den 25 november 2005 och två av svenskarna avled av de skador de fick.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".