Barn dog efter bakteriesmitta

Ett spädbarn har dött på neonatalavdelningen på Kärnsjukhuset i Skövde i vad som kan vara sviterna efter den bakteriesmitta som drabbade sjukhuset i somras. Nu anmäler avdelningen sig själv till Socialstyreslen.
Det tio veckor för tidigt födda barnet avled för en vecka sen och läkarna utesluter inte att den Serratia-smitta som härjade på sjukhuset är en av anledningarna. - Barnet dog efter en komplicerad neonatalperiod och var drabbad av andra infektioner, men det kan inte uteslutas att serratia var en av de bidragande orsaken till att barnet dog, säger Anders Hagman, chefsläkare på neonatalavdelningen. Utbrottet av serratia är det första på en neonatalavdelning i Sverige och anledningen till smittan tros vara donerad bröstmjölk. - Det är svårt att hitta ingången till smittan. Men när serratia funnits på andra sjukhus i världen så har bröstmjölk ofta varit anledningen. Nu anmäler avdelningen sig själv till Socialstyrelsen eftersom man följt reglerna om bröstmjölk och ändå fått in smittan. - Huvudskälet till att vi anmäler oss själva är att vi vill att Socialstyrelsen ska se över hanteringen av bröstmjölk, säger Anders Hagman.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".