Rasistiska klistermärken granskade av JK

Klistermärken med vad som kan uppfattas som rasistiska budskap ska inte klassas som tryckfrihetsbrottet hets mot folkgrupp. Det har Justitiekanslern slagit fast efter att ha tittat närmare på händelser i Skaraborg.

Att sätta upp klistermärken med texten ”Ut med packet” och syfta på invandrare är inte hets mot folkgrupp. Det har Justitiekansler kommit fram till efter att ha granskat ett ärende som rör två skolor i Skaraborg.

På skolornas anslagstavlor och lyktstolpar klistrade en 21-åring och en 17-åring upp dekaler med budskap av typen ”Vem ska ta fighten mot mångkulturen?” och ”Var inte så typiskt svensk. Gruppvåldtäkter är nytt och spännande”.

Inget brott
JK har tidigare utrett klistermärken med liknande budskap och slår fast att märkenas innehåll inte bryter mot svensk lag som reglerar tryckfrihet eller yttrandefrihet. Märkena är så att säga inte tillräckligt exakta och pekar inte ut någon särskild grupp med människor, eftersom varken hudfärg, trosbekännelse eller sexuell läggning nämns i texten.  

Thomas Hedstrand som är handläggare hos JK säger att människors frihet att i Sverige framföra sina åsikter i tal eller skrift är mycket vidsträckt och också ska vara det. Ärendet är ett exempel på att man får gå långt när det gäller att säga vad man tycker, utan att det för den skull är straffbart och konstaterar att det är skillnad på att begå hets mot folkgrupp och säga sådant som människor tar anstöt av. 

Jenny Josefsson
jenny.josefsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".