Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.

Törebodaborna sämst på återvinning

Törebodas invånare sämst i landet på att sortera sina sopor och lämna på återvinningsstationer. Statistik visar att Törebodaborna lämnar bara strax över 34 kilo per person och år till återvinning.

Lite drygt 34 kilo sopor per invånare återvinns i Töreboda och det är inte ens halva mängden som invånarna i Karlsborg får ihop på ett år. Karlsborg toppar listan i Skaraborg med 88,5 kilo medan Töreboda är sämst i Skaraborg och faktiskt i hela landet. Men Christer Fernhed på avfallsanläggningen i Töreboda tycker ändå att hans kommuninvånare är duktiga:

– Jag tycker att vi har rätt mycket att göra i alla fall, och det har ökat de sista åren. Folk har blivit mer medvetna och tillgängligheten har blivit bättre.  

Önskar bättre öppettider
Roger Lundin besökte avfallsanläggningen med en släpkärra trädgårdsavfall. När den var avlastad skulle han till nästa ställe:

– Jag har grejer hemma som ska till en annan återvinningsstation. Det är glas, mjölkpaket och andra sådana grejer.  

Olle Lenander besökte också avfallsanläggningen med bil och släpkärra. Han tror att Töreboda kan bli bättre och klättra på kommunernas återvinningslista om avfallsanläggningen håller öppet när folk är lediga: 

– Nu har de i alla fall öppnat två eftermiddagar i veckan, men vi är många som har pratat om att det vore bra om det vore öppet ett par timmar på en lördag. Då är man mycket i farten. 

Jenny Josefsson
jenny.josefsson@sr.se

Så många kilo återvinner skaraborgarna:

Siffrorna visar hur många kilo glasförpackningar, pappersförpackningar, metallförpackningar, plastförpackningar och tidningar som samlats in i kommunerna per person under 2008.

Essunga 48,65

Falköping 74,42

Grästorp 57,53

Gullspång 61,15

Götene 52,82

Hjo 53,70

Karlsborg 88,55

Lidköping 53,96

Mariestad 82,17

Skara 74,19

Skövde 71,29

Tibro 57,85

Tidaholm 77,56

Töreboda 34,12

Vara 37,47

Källa: Förpacknings- och tidningsinsamlingen, FTI.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".