SKARABORG

Succé för mobil polisstation

Polisens satsning på en mobil enhet har varit lyckad. Till hösten utökas den mobila verksamheten till kvällstid. De mobila poliserna har varit ute på Skaraborgs vägar i ett halvår och det nya arbetssättet har varit över förväntan.

Karina Lundahl, polisassistent i det mobila poliskontoret, tycker att den rörliga polisstationen fungerat bra på alla vis.

– Den har varit fantastiskt lyckosam. Bemötandet ute på orterna har bara varit positivt.

Närmare medborgarna
Den främsta fördelen med mobilt arbete är att polisen kan jobba närmare medborgarna, menar hon.

– Vi kommer ut. Det är lätt att nå oss, det är lätt att få en direktkontakt.

Framför allt märks detta på platser där polisstationen tagits bort eller där stationernas öppettider är begränsade, säger Karina Lundahl.

Ny ort varje dag
Det mobila poliskontoret började rulla på vägarna i Skaraborg i oktober förra året. Varje dag mellan klockan 08 och 16 besöker poliserna en ny ort.

Flera delutvärderingar har gjorts och alla är lika positiva till verksamheten. Det har varit mycket lyckat att flytta ut poliserna och därför ska den mobila verksamheten utökas i höst.

Planen är att poliskontoret ska rulla även på kvällstid, berättar Karina Lundahl.

– Vi känner att vi behöver vara tillgängliga på kvällstid, framför allt efter 16.00 och fram till kanske 21.00.

Mer mobil personal behövs
Utökade öppettider i det mobila kontoret kräver mer personal till uppgiften, säger Karina Lundahl. I dag är kontoret bemannat med tre poliser.

– Vi hoppas på en dubbel styrka för att täcka upp.

Linnéa Frimodig
linnea.frimodig@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".