Skaraborg

Sophämtning ska bli effektiv

Sophämtningen i östra Skaraborg ska bli effektivare. Med hjälp av ny teknik ska sophämtarna spara tid och pengar.

I sopcontainrarna i Skövde sitter en sensor som känner av hur mycket sopor containern innehåller, och som registrerar om den är i behov av att tömmas eller inte.

– Den mäter med ultraljud och sedan går signalen till en dator på högskolan, säger Lars Persson, chef för Avfallshanteringen i Östra Skaraborg, AÖS.

Sopsamarbete
Det är högskolan i Skövde och Skövde kommun som jobbar tillsammans för att kunna förbättra sophämtningen. Lars Persson menar att det finns många skäl att se över sophämtningsprocessen.

– Dels ser vi en stor besparingspotensial, kanske uppemot 25 procent och så tjänar ju miljön på att sopbilarna får kortare körsträcka.

Planerad soprunda
Meningen är att sophämtare i framtiden ska få hjälp att planera sin soprunda på bästa sätt - vilken väg som går snabbast, och vilka sopkärl som ska tömmas.

Detta genom ett avancerat datorprogram, som forskaren Anna Syberfeldt skapat.

Nu jobbar hon tillsammans med fem studenter från högskolan. En av dem är André Geertsen, och han förklarar att sophämtarna kan få information om fulla eller tomma sopkärl på ett enkelt sätt.

– Allt som behövs är en vanlig GPS. Tanken är att en ny förare som inte är från Skövde ska få testa så vi ser om instruktionerna är lätta att följa, säger André Geertsen. 

Malin Ulfhager
malin.ulfhager@sr.se