Töreboda

Natur och djur lockar unga

Allt fler ungdomar vill läsa på naturbruksgymnasium i höst. Jordbruksgymnasium runt om i Sverige lockar allt fler niondeklassare som vill studera antingen jord och skogsbruk eller inrikta sig på djurvård.

– Vi är väldigt glada för att många söker sig hit och det har ökat för varje år, säger Cecilia Koch, rektor för Naturbruksgymnasiet i Töreboda.

De senaste tio åren har Sötåsenskolan i Töreboda dubblerat antalet elever och i år är det fler elever än någonsin som vill gå på skolan.

Ifjol var det 75 stycken förstahandssökande medan det i år är 87 stycken.

Mun till mun
Andra naturbruksgymnasier i vår region visar också positiva siffror och anledningarna är flera. Ryktesspridning från gamla elever till dem som funderar på att gå är en faktor som spelar stor roll tror Cecilia Koch, men det finns också andra orsaker.

– Det finns ju ett stort intresse för djur och natur hos många ungdomar. Sedan tror jag att TV-program som exempelvis Bonde söker fru och Veterinärerna har haft en positiv effekt, säger Cecilia Koch.

– Lågkonjunkturen gör också att många niondeklassare tänker på möjligheten att få jobb när de söker gymnasieutbildning och att läsa på ett naturbruksgymnasium är då ett bra val eftersom de flesta får jobb efteråt, säger Cecilia Kock.
 
Cristian Ölund
cristian.olund@sr.se