Många blev lurade att köpa, utan att få några varor. Foto: Janerik Henriksson / SCANPIX

Åtalas för bedrägeri på internet

En 22-årig Mariestadsbo åtalas för flera fall av bedrägeri. Han misstänks ha lurat andra genom att låtsas sälja varor på Internet som sen inte levererades.

Polisen har hittat material i mannens dator som enligt åklagaren bevisar att mannen lurat flera personer på liknande sätt.

– Det är lite av varje. Musikutrustningar, tv, datorer och lite elektronikutrustning, säger kammaråklagare Anders Gustavsson.

Som mest har en person i Kazakstan lurats att betala 150 000 kronor.

Bedrägerierna ökar
Åtalet mot mannen kommer samtidigt som bedrägerierna på internet ökar. Sedan 2007 har polisanmälningarna mer än fördubblats. Det visar siffror hämtade från Sjuhärad, Lerum och Alingsås.

Thomas Tell är förundersökningsledare på specialbrottsgruppen hos polisen i Alingsås, och han har kunnat se en ökning från 143 anmälningar 2007 till 376 anmälningar 2008. På Tradera och Blocket är det privatpersoner som annonserar ut varor som i värsta fall inte dyker upp. Men det finns, enligt Thomas Tell, bra sätt att gardera sig mot att bli lurad.

– Dels kan man fråga bekanta om de handlat av samma leverantör. Håller man sig till stora kända sajter, så är man säkrare, säger han.

Hade inga varor
Den åtalade mannen misstänkts för flera fall av grovt bedrägeri alternativt bedrägeri. Enligt Anders Gustafsson har han lagt ut grejer på internetsidor som han sedan tagit betalt för - fast han inte haft varorna.

– Han medger ju att han har sålt varor som inte har levererats men förnekar att han gjort sig skyldig till något brottsligt utan menar att han hade för avsikt att skicka varorna.

Mariestadsbon har tidigare fällts för bedrägeribrott och då dömts till skyddstillsyn. Därför kommer åklagaren i det här fallet att yrka på ett längre fängelsestraff, ett-två år. Och när det gäller just den här typen av bedrägerier via internet, har det skett en ökning, menar Anders Gustafsson.

– Det förekommer titt som tätt att folk blir lurade på Blocket, att de köper saker som inte finns. De flesta använder sitt eget namn så det går att upptäcka men många drar sig nog för att anmäla. Man känner sig korkad för att man har blivit blåst.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".