Brandutbildning av privat aktör i Skövde? Foto: Stig-Åke Jönsson / Scanpix.
SKÖVDE

Privat skola vill utbilda brandmän

Räddningsverkets nedlagda skola i Skövde är på väg att få en privat efterföljare. Redan i höst kan en ettårig renodlad yrkesutbildning för brandman dra igång i Skövde.

Bakom förslaget står tolv före detta anställda vid skolan, som nu startat eget bolag. Karl-Axel Dahlberg är en av de tolv.

Han säger att dagens utbildning producerar för få brandmän som klarar dom delvis nya krav som ställs från räddningstjänsten, främst inom Stockholmsområdet och i Göteborg och Malmöregionen:

- Vi tror att det finns utrymme för ytterligare en aktör, säger Karl-Axel Dahlberg.

Den nuvarande utbildningen i Skydd mot olyckor, som tidigare bedrevs i bland annat Skövde, utbildar inte enbart brandmän utan ger också en möjlighet till andra karriärval.

Det är en fördel på flera sätt, men det har visat sig negativt för landets räddningstjänster. Där finns uppfattningen att myndighetens utbildning producerar för få brandmän som klarar kraven, inte minst dom fysiska kraven.

- Inget är bestämt, men vi har i alla fall en möjlighet att ställa högre krav, säger Dahlberg.

Räddningstjänsternas krav, i kombination med stora pensionsavgångar dom kommande åren, är affärsidén bakom den utbildning man nu ansökt om tillstånd att få bedriva med start redan i höst, med plats för drygt 30 elever.

Den praktiska delen av utbildningen ska ske på övningsfältet, där man hyr in sig hos nye ägaren Auto-Kaross.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".