1 av 2
VD:n Mattias Lundblad vill inte fotograferas tillsammans med jätteporträttet på Kurt Donsbach i Hela Pharmas entré. Foto: Sten Lillieström
2 av 2
VD:n Mattias Lundblad ville hellre posera framför skylten. Foto: Sten Lillieström
Falköping

Falköping i härva om dödsmedicin

En FBI-utredning om naturläkemedel och kvacksalveri har förgreningar till Falköping. Mannen bakom kosttillskottet Fortodol, Kurt Donsbach har arresterats i USA. I Sverige har Fortodol sålts och marknadsförts av Hela Pharma i Falköping. På en klinik i Falköping med kopplingar till Donsbach används hans produkter och behandlingar.

Härvan med den leverskadliga läkemedelssubstansen Nimesulid som misstänks ha tillsatts i kosttillskottet Fortodol för att höja effekten, växer nu.

Upphovsmannen till Fortodol, Kurt Donsbach, har arresterats i USA, bland annat eftersom Nimesulid nu hittats i en annan av hans produkter som sålts i USA, med samma innehåll som Fortodol.

FBI-agenter har under täckmantel frågat efter behandling mot cancer, och i analyser av de preparat som de fick hittat Nimesulid, precis som läkemedelsverket gjort i Fortodol. Han greps i förra veckan när han var i färd med att sända sin radioshow.

Släpptes mot borgen
Anklagelserna mot honom, omfattade 11 punkter, och borgen sattes till en början till och en halv miljon dollar. Enligt Hela Pharma i Falköping har alla anklagelser utom en, den om Fortodol, nu avskrivits, och Kurt Donsbach har släppts mot en borgen på 25.000 dollar. Det återstår att se om fallen med Nimesulid i Fortodol i Sverige kan knytas till hans verksamhet, och om de kommer att prövas alls i amerikansk domstol.

Kurt Donsbach har tidigare dömts för liknande brott, men på Hela Pharma i Falköping säger försäljningschefen där Per-Åke Claesson, att i USA är man oskyldig tills motsatsen bevisats, och talar gott om honom. En stor tavla hänger i entrén, där Kurt Donsbach är porträtterad. Men VD:n Mattias Lundblad vill inte bli fotograferad tillsammans med porträttet. Varför vill han inte förklara.

– Det är bättre att vi tar ett kort i det fria, säger han.

Trots misstankarna mot producenten av flera av Hela Pharmas storsäljare, så finns det ingen anledning att ifrågasätta de andra produkterna, menar VD:n.

– Andra produkter som säljs från Dr. Donsbach genom oss har gått igenom en test och produktkontroll.

Gick inte Fortodol igenom samma tester?

– Det gjorde det, men på ett oförklarligt sätt har det kunnat ske en kontamination, säger VD:n Mattias Lundblad.

Samarbetspartner i Falköping
Fortodol har sålts och marknadsförts av företaget Hela Pharma i Falköping, som under lång tid samarbetat med Kurt Donsbach, och säljer många av hans produkter.

Fortodol har sagts hjälpa mot ledvärk, och i februari slog läkemedelsverket i Sverige larm om att Nimesulid, en omtvistad smärtlindrande substans som använts i medicinska läkemedel just mot kronisk ledsmärta, hittats i preparatet.

Flera dödsfall och komplikationer med leverskador tros ha orsakats av substansen.

Enligt Läkemedelsverket fanns initialt fyra rapporterade fall av leverskador i Sverige, varav ett har lett till döden. I Norge fanns fem fall av leverskador och ytterligare ett dödsfall. Ytterligare fall har framkommit, och myndigheterna runtom i Europa, bland annat i Danmark, Tyskland och i Storbrittanien får alla rapporter om leverpåverkan efter att människor använt samma preparat, som där säljs under andra namn.

En separat utredning görs nu i Sverige efter att polisanmälan mot Hela Pharma i Falköping gjordes av läkemedelsverket i förra veckan. Företaget själva säger sig inte veta hur Nimesuliden hamnat i deras produkt, och de vill inte dra några slutsatser av att deras samarbetspartner, som vid flera tillfällen besökt Falköpingsföretaget, nu är misstänkt för att ha tillsatt olagliga läkemedel i sina preparat.

Fler försvarar Donsbach
I Falköping, ett stenkast från Hela Pharma finns en klinik, som drivs med Kurt Donsbachs metoder.  Göran Asp, VD för Santa Monica rehabiliteringscenter i Falköping, som samarbetar med Kurt Donsbach, är gammal klasskamrat med Per Rabe som startade Hela Pharma. Enligt honom är anklagelserna mot Kurt Donsbach överdrivna.

– Doktor Donsbach är en man som står i frontlinjen för alternativ läkekonst, och det gör man inte ostraffat. Det är etablissemanget som vill åt honom, säger han.

Han tror inte att anklagelserna mot honom kommer att leda någonvart. Och att det stoppats traditionella läkemedel i naturläkemedel tror han inte att hans mentor är skyldig till.

– Det har ju varit i begränsad omfattning, och allt tyder på att det inte har skett under doktor Donsbachs kontroll, säger han.

Santa Monica-kliniken i Falköping arbetar på samma sätt som Kurt Donsbachs Santa Monica-klinik i Mexiko, som myndigheterna stängt efter ifrågasatta behandlingar mot cancer.

Trots anklagelserna mot Donsbach, finns det inte någon anledning att ändra på behandlingformerna i Falköping, eller att sluta använda hans preparat, säger Göran Asp.

– Nej, det gör vi inte. Vi har fått garantier att något sådant inte förekommer i de produkter vi använder.

Sten Lillieström
sten.lilliestrom@sr.se

Varumärket Dr. Donsbach producerar flera storsäljande produkter som säljs via Hela Pharma i Falköping. Bland annat:

Mivitotal (Företagets flaggskepp)
Fortodol (indraget, men i nyproduktion)
Aloe Vera Juice
Cardeze
B-Calm
Järntabletter
Antioxidanter
C 500 Duo

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".