Inga spår efter skimmare

Polisen har inga spår efter den eller dom som i förra veckan placerade en skimningsutrustning på BR Leksaker i Skövde. Utrustningen används för att kopiera information om kontokort och satt troligen där i flera timmar innan den upptäcktes.

Christer Jönsson vid polisen i Skövde oroas över att skimningar blir allt vanligare även inne i butiker i Skaraborg.

– Det är problem med det här med skimningsutrustning överhuvudtaget, säger han

Polisen tror att någon placerade skimningsutrustningen inne i affären vid lunchtid den 6 april, och att den sedan satt där fram till stängningsdags. Utrustningen hade monterats över den ordinarie apparaten och att den satt så många timmar antyder att det var en hyggligt bra kopia.

Hittills har ingen hört av sig till polisen och anmält att man skimmats efter att ha varit i butiken just den dagen, men risken finns förstås att det upptäcks efterhand säger Christer Jönsson. 

– Vi tycker att det borde ha kommit anmälningar, men det kanske dröjer tills man ser sina kontoutdrag, säger han.

Polisen oroas över den kraftiga ökningen, och rekommenderar folk att dels använda de nyare chipläsarna som bedöms som säkra, och att man rent allmänt är vaksam varje gång man ska betala inne i en butik.

Men kunderna är generellt inte så oroliga för att drabbas. Helena Pettersson tänker sällan på risken med kortköp.

– Nej, jag är mer orolig för att övertrassera mitt konto. Jag litar på att bankerna ersätter den som utsätts, säger hon.

Men det finns en del som blivit mer restriktiva, William Kenan är betydligt mer försiktig och han är också kritisk till systemet.

– Man ska inte småhandla med kort eftersom man utsätter sig för en risk. Jag tycker att de ska göra om systemet, det är jätteosäkert, menar han.