Foto: SR Skaraborg
SKÖVDE

Fler vill läsa på högskolan

Ansökningarna till höstens utbildningsprogram vid Högskolan i Skövde har ökat med drygt 20 procent jämfört med hösten 2008, trots antagningsstoppet på sjuksköterskeprogrammet. Det visar siffror från Högskolan, efter att ansökningstiden gått ut i veckan.

Stora studentkullar tillsammans med rådande lågkonjunktur med stor arbetslöshet som drabbat Västra Götaland hårt, tror rektorn på Högskolan i Skövde Leif Larsson, är orsaken till ökningen.

– Många ungdomar väljer att läsa vidare istället för att gå ut i en potentiell arbetslöshet.

20-procentig ökning
Den 20-procentiga ökningen märks trots att det inte har gått att söka till sjuksköterskeutbildningens 120 platser, som normalt sett är en stor utbildning på högskolan. Högskolan förlorade examinationsrätten på den utbildningen i vintras och får inte ta in nya studenter.

De utbildningar som ökat antalet sökande allra mest är bland andra designingenjörsprogrammet och dataspelsprogrammet, men också distansutbildningarna till bland annat butikschef och hälsocoach.

Fler studenter till hösten
Ökningen gäller de studenter som sökt Högskolan i Skövde i första hand och rektor Leif Larsson känner sig därför övertygad om att det kommer att betyda fler studenter i Skövde till hösten.

- Det visar att Högskolan i Skövde är ett attraktivt lärosäte och att vi står oss väl i konkurrensen med andra universitet och högskolor, säger Leif Larsson.

Thorbjörn Karlsson
thorbjorn.karlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".