IQBAL-DAGEN

Barnslaveri i fokus på Iqbal-dagen

På lördagen uppmärksammas Iqbal-dagen i Lidköping. Iqbal Masih var en 13-årig pakistansk barnarbetare, som efter att ha blivit befriad från sitt jobb i mattfabrik reste världen runt och blev en symbol för miljontals barn som arbetar som slavar. All uppmärksamhet ledde till att Iqbal mördades den 16 april 1995.

I år är Iqbal Masih nominerad till ”Årtiondets barnrättshjälte” och Britt-Marie Klang från Lidköping som arbetat många år för att avskaffa barnslaveri gläds åt nomineringen.

– Iqbal levde ett liv som så många barn lever, från slaveri till frihet. Och på det viset har han blivit en symbol för väldigt många.

250 miljoner barnslavar
Varje dag går 250 miljoner barn mellan 5 och 14 år till jobbet. Det är ofta jobb som är hälsofarliga och där arbetsförhållanderna är slavlika och där barnen berövas utbildning och möjligheten att få vara just barn.

Britt-Marie Klang är engagerad i föreningen BLLF Sweden, som kämpar mot slavarbete och som stödjer särskilda skolor i Pakistan, där före detta barnslavar kan få en utbildning och en fristad.

Pengar till utbildning
Manifestationen i Lidköping syftar till att uppmärksamma att slaveri fortfarande finns och att samla ihop pengar till skolorna.

Britt-Marie Klang har flera gånger under årens lopp besökt skolorna i Pakistan.

– Det har varit viktigt för de här skolorna att utveckla barnens mod och självförtroende. I Pakistan finns lagar som förbjuder barnarbete, men om man inte känner till dem så hjälper de inte.

Att arbetet på skolorna ger resultat har hon själv sett, berättar hon.

– Jag har sett så många familjer under de senaste 20 åren som har blivit fria och som nu lever utan rädsla. De kan åka och hälsa på släktingar, de som tidigare inte fick lämna tegelbruket eller feodalherren. Det finns fortfarande slaveri men väldigt, väldigt många har det mycket bättre.