SKARA

Halkolycka på isig gata kommunens fel

Skara kommun ska betala ekonomisk ersättning till en kvinna för att hon halkade och skadade sig i handen när hon promenterade på en gata som var extremt isig. Det slår ARN, Allmänna reklamationsnämnden, fast i ett beslut.

Det var i november 2007 som kvinnan halkade under en promenad. Hon bröt handleden och opererades och än i dag känner hon av skadan.

När hon kontaktade Skara kommun för att få ersättning meddelade kommunen att ansvaret inte var deras, utan att det handlade om en olyckshändelse som kommunen inte har något ansvar för.

ARN granskade fallet
Kvinnan tog då kontakt med ARN, Allmänna reklamationsnämnden, som granskade ärendet och därefter gav kvinnan rätt till en ersättning på ungefär 6 500 kronor. Nämnden gör även klart att Skara kommun genom vårdslöshet får anses ha orsakat kvinnans skada.

Kvinnan säger till SR Skaraborg att hon kämpat mot Skara kommun och Länsförsäkringar utan att få någon förståelse och att hon utan ARNs granskning inte hade orkat att driva ärendet vidare.

Ansvaret klarlagt
Hon säger att hon är glad för att ha fått medhåll av ARN, men att pengarna inte är det viktiga. Hon menar att det istället är viktigt att det klarlagts vem som bär ansvar för att medborgarna kan gå säkert på gatorna på vintern.   

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".