Hemtjänsten drabbas när Karlsborg sparar miljoner

Ett äldreboende läggs ner, hemtjänsten får färre timmar och kontrollen ökar av vilka som får bistånd. De krisåtgärderna diskuteras just nu i Karlsborg för att försöka få bukt med socialnämndens stora underskott på 7,4 miljoner kronor. - De krav som socialnämnden har på sig går inte ihop med budgetens storlek. Det går inte att upprätthålla kvaliteten och det måste ju drabba individerna i slutändan, säger Barbro Björklund, ordförande i socialnämnden i Karlsborg.
Socialnämnden har i år en budget på drygt 90 miljoner kronor. Men ökad utflyttning, minskade skatteintäkter och lika många vårdbehövande har spräckt budgeten med nästan åtta miljoner hittills i år. I början av veckan sade kommunledningen nej till att skjuta till extra pengar i budgeten. Konsekvenserna blir nu att ett äldreboende läggs ner, nämligen Unnebo där 20 äldre bor för tillfället. - Det här är redan planerat, men inte bestämt när det ska ske, säger Barbro Björklund. Enligt socialnämnden ska verksamheten på Unnebo ersättas med bland annat hemtjänst. Men förutom färre vårdplatser blir det också mindre hemtjänst för att spara pengar. 7 000 hemtjänst-timmar måste sparas bort, enligt politikerna i socialnämnden som hade möte i går. Frågan om var nedskärningarna ska ske kommer slutligen att avgöras av kommunfullmäktige.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".