Miljöinspektör Robert Skog. (Foto: Cristian Ölund)
Otterbäcken

Förgiftad Vänervik bör saneras

Otterbäcksviken i Vänern kan komma att muddras för att sanera den från gifter. Det föreslås i en ny rapport där man undersökt sjöbotten i Otterbäcksviken och funnit att föroreningsnivån överskrider de riktvärden som finns och att gifterna påverkar miljön och djurlivet.

– Här är det känt sedan länge att man inte ska bada i viken, säger Barbro Landberg Lydén som bott i Otterbäcken i 24 år. Vi som bor här skulle aldrig bada där.

I den farled som leder in till hamnen har man funnit så höga nivåer av det cancerogena ämnet kreosot att man gör bedömningen att den utgör en stor risk för människor och miljö om den lämnas kvar på sjöbotten.

Gammal fabrik
Mellan 1951 och 1989 fanns det ett inpregneringsverk vid Otterbäcksviken där telefonstolpar behandlades med just kreosot och misstanken finns att det är denna fabrik som ligger bakom mycket av föroreningarna.

Robert Skog som är miljöinspektör på miljökontoret i Mariestad, Gullspång och Töreboda, säger att det inte är helt klarlagt var det kommer ifrån.

– Vi vet inte exakt, men vi misstänker att det kan ha spridits vid lossning och lastning i hamnen. Men det finns också rykten om att en pråm vält i viken.

Sprids till fisk
Det som man vet med säkerhet är att gifter finns och påverkar miljön och djurlivet.

– Det är ju främst bottenlevande organismer som drabbas men gifterna kan föras vidare till fisk och vi vet att de som bor här väjer att inte fiska här på grund av föroreningar, säger Robert Skog. 

Att vattnet i Otterbäcksviken inte är det bästa vittnar en händelse som drabbade en bekant till Barbro Landberg Lydén. Det var en hund som drack av vattnet nere vid hamnen och som senare dog av förgiftning. Händelsen med hunden fick henne att tro att än värre olyckor kan hända.

– Kan en hund drabbas så kan det ju lika gärna hända ett litet barn.
Cristian Ölund
cristian.olund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".