Vid Grevagårdens ponnytävlingar belönades de bäst placerade med hederspriser. Foto: Stina Banck/SR Skaraborg
Ridsport

Pengapriser på väg tillbaka för ponnyryttare

Sedan 2006 är det inte tillåtet med prispengar på ponnytävlingar, något som har väckt protester bland både ryttare och föräldrar.

Vid helgens tävlingar på Grevagården utanför Skövde var det många som pratade om prispengar.

– Det är ju en jättediskussion. Barnen tycker ju att man ska det, de tycker det är roligt att samla till olika saker, så de vill ju det. Och de flesta föräldrarna vill det också eftersom det är så jättemycket kostnader i ridsporten, säger Åsa Leibig från Vellinge.

Het fråga
Frågan har varit ett hett samtalsämne ända sedan Ridsportförbundet för knappt tre år sedan avskaffade prispengar på ponnytävlingar. 

Inför årets förbundsstämma i maj har det kommit in flera motioner för ett återinförande och mycket pekar mot att det också kommer att bli så - förutom i klasserna med de yngsta barnen, alltså ryttare under 14 år.

Ingen hets
Carola Thor från Skövde tycker att man ska införa prispengar för alla. Att pengar skulle skapa en hets bland barnen som tävlar, tror hon inte på.

– Jag tror inte barnen tänker på pengarna, de är där för att tävla och vinna. Det är ju oftast rosetterna de vill åt.

På helgens nationella ponnytävlingar på Grevagården belönades de bäst placerade med hederspriser, plaketter och just rosetter. Men det är oftast sådant som man inte har någon nytta av, menar både Åsa Leibig och Carola Thor:

– Om man har vunnit 10 schampoo eller... Man kan inte ha hundra täcken heller! Där kommer pengarna in igen, att det är bättre. 

– Ett tag fick hon grimmor hela tiden, jag vet inte hur många grimmor vi hade sen. Det är roligt med hederspriser också men då ska det vara vettiga sådana i så fall.

Stina Banck
stina.banck@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".