Essunga

Inget sabotage bakom explosion

Det var inget sabotage som låg bakom explosionen på företaget Componenta i Främmestad i söndags.
Det har polisen kommit fram till i sin inledande utredning där man inte hittat några spår av att någon skulle ha brutit sig in i lokalen för att sabotera ställverket.

Det var på söndagsmorgonen strax efter klockan åtta som ett ställverk exploderade på företaget Componenta i Främmestad och orsakade omfattade skador på byggnaden men ingen person kom till skada.

Ställverket, som är till för att fördela ström till andra delar av fabriken, har tidigare i år inspekterats och då fann man inga fel på det.
Något har gått fel
Att ett ställverk exploderar hör inte till vanligheterna och nu utreder Länskriminalen, Räddningstjänsten och försäkringsbolaget vad det är som har gått fel.

Misstankar finns om att det är gasol som orsakat explosionen då rummet bredvid ställverket innehåller en gasolpanna, och risken finns att gas läckt ut för att sedan ha antänts av en gnista.

Gaslarmet utöstes aldrig
Men i samma rum som gaspannan finns även ett gaslarm och detta har inte utlösts, och inte heller har man sett att de rör som leder in gasol till pannan har varit skadade och kunnat läcka ut gasol.

Reparationerna av lokalen är nu i full gång och vd Karl-Gustav Setterberg säger till Sveriges Radio Skaraborg att om en vecka så kommer produktionen att vara igång som vanligt på fabriken.

Cristian Ölund
cristian.olund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".