Ingemar Andersson och Inger Rosengren är båda grannar till stenbrottet på Kinnekulle och nöjda i dag. Foto: Alexander Nilsson/SR Skaraborg.
Kinnekulle

Lättade grannar efter stoppad amfiteater

Planerna på en amfiteater på Kinnekulle ser ut att hamna i malpåse och aldrig bli verklighet. Detta efter att styrelsen för Kinnekulle Amfiteater vill lägga ner det aktiebolag som är kopplat till verksamheten.

Det har varit många turer kring planerna på en amfiteater i Cementas gamla brott på Kinnekulle. Grundtanken var att det skulle bli en pampig naturarena med spektakulära föreställningar och med plats för 7000 åskådare. Men planerna har sen starten mött skarp kritik från grannarna.

För höga ljudnivåer
Grannarna fick stöd för efter att Länsstyrelsen gjorde mätningar hösten 2006 i samband med ett par provkonserter med Christer Sjögren och Göteborgssymfonikerna. Ljudvolymen bedömdes som för hög och störande för omgivningen och efter det beskedet tappade förespåkarna för amfiteatern kraft. Projektet har på senare år gått på sparlåga och nu tar styrelsen för Kinnekulle amfiteater ett steg bakåt när de lägger ner sitt aktiebolag.
– Vi ser inte någon framkomlig väg att få till en arena just nu och då är det för dyrt att ha bolaget i gång, säger ordföranden Bengt Rosén.

Grannarna lättade
Ingemar Andersson är den fastighetsägare som bor närmast stenbrottet, bara ett 30-tal meter, och det är han som vägrar att godkänna planerna på en amfiteater. Därför välkomnar han nu att Kinnekulles amfiteaters aktiebolag läggs ner.
– Ett steg i rätt riktning, säger han.
– Det har varit många hårda ord, säger grannen Inger Rosengren. Vi har kallats kulturfientliga och bakåtsträvare och allt möjligt här uppe.

Betyder inte slutet
Ingen av grannarna tror att amfiteaterplanerna är helt döda och begravna även om projektet nu hamnar i malpåse. Styrelseordföranden Bengt Rosén ser inte heller det här som början till slutet.
– Det är ett steg att minska våra utgifter, säger han. Vi måste få till förhandlingar med fastighetsägen som bor närmast, men det är inte möjligt i nuläget.

Jens Prytz
jens.prytz@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".