Skövdehushåll har mer pengar kvar att leva på. (Foto: Bertil Ericson/Scanpix)
Skara

Skövdebor har mer pengar

Vill man få pengar över i hushållskassan ska man bo i Skövde. Låga barnomsorgsavgifter och hyror gör att en genomsnittlig tvåbarnsfamilj i Skövde har nästan 10 000 kronor kvar att leva på när månadens alla fasta utgifter är betalda.

För tvåbarnsfamiljer är Skövde den bästa kommunen att bo i ur hushållsekonomisk synvinkel.

Hyresgästföreningen har jämfört 30 svenska kommuner och resultatet visar att en genomsnittlig Skövdefamilj, bestående av två vuxna och två barn, har drygt 9 800 kronor kvar att spendera efter att skatt, hyra och kostnader för kläder, mat, hygienartiklar, resor och fackavgifter dragits av och eventuella bidrag lagts till.

Det är 1 400 kronor mer varje månad än vad en familj i Kalmar, bottenkommunen på Hyresgästföreningens lista, har kvar.

Mycket över
Anna Nyberg bor med sin sambo Rickard och två barn i en fyrarumslägenhet i Skövde. Hon uppskattar att familjen har mellan nio och elva tusen över varje månad.

– Det låter ju som att man har väldigt mycket pengar över och man kan undra vart de pengarna är. Ja, vad gör vi? Vi försöker spara en del, snålar inte på mat och har inga dyra fritidsintressen.

Överlag har många svenska hushåll fått mer pengar över de senaste åren. För en tvåbarnsfamilj 2008 hade det så kallades konsumtionsutrymmet ökat med 14 procent jämfört med året innan.

Märker ingen skillnad
Anna Nyberg har dock inte märkt någon större skillnad i ekonomin, men så har familjen också valt att flytta till ett större boende med en högre hyra. Nu bor de i en hyresrätt på 104 kvadratmeter som de betalar 7 300 kronor i månaden för. Men att köpa ett hus har inte varit aktuellt.

– Vi har väl funderat på hus men vi är nog lite fega. Det känns som att husen är lite för dyra. Min fasa är väl att man ska prata pengar och det tror jag inte är bra, säger Anna.

Sparar barnbidraget
Anna Nyberg jobbar som lärare på Kavelbrogymnasiet och hennes sambo är enhetschef på Kulturhuset i Skövde. De brukar ha som mål att spara undan hela barnbidragen på barnen Indras och Shantis sparkonton men annars tänker de inte särskilt mycket på det där med pengar.

– Om bilen havererar kan det mycket väl stå noll på kontot. Vi sparar det som råkar bli över men man lever ju efter det man har. Skulle vi börja snåla skulle vi ju ha massa pengar över.

Även ensamstående
Undersökningen visar att Skövde också är den ekonomiskt mest gynnsamma kommunen att bo i för ett annat så kallat typhushåll – ensamstående med ett barn. En ensamstående förälder i Skövde har varje månad drygt 5 100 kronor kvar när hyran och andra fasta utgifter betalats.
Stina Banck
stina.banck@sr.se

Här är det bäst och sämst att bo:

Hyresgästföreningen har rankat 30 kommuner efter hur mycket pengar hushåll har kvar att leva av.

1 Skövde
2 Borås
3 Halmstad
4 Luleå
5 Jönköping
6 Östersund
7 Helsingborg
8 Växjö
8 Örebro
10 Linköping
11 Västerås
12 Gävle
13 Eskilstuna
14 Kristianstad
15 Trollhättan
16 Stockholm
17 Sollentuna
18 Karlskrona
19 Borlänge
20 Göteborg
21 Umeå
22 Norrköping
23 Malmö
24 Karlstad
25 Sundsvall
26 Uppsala
27 Lund
28 Södertälje
28 Falun
30 Kalmar

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".