Töreboda

Företaget tar inte ansvar för svarvolycka

Uppdaterad 16:00
I dag stod verkstadsföretaget Hermanders i Töreboda inför rätta för arbetsmiljöbrott, efter att en man skadades allvarligt vid en svarv. Åklagare menar att svarven inte levde upp till säkerhetskraven, men företaget vill inte ta något ansvar för olyckan.

Det var hösten 2007 som en anställd fastnade med västerhanden i en trycksvarv och fick en del av armen avsliten.

– Det är en tragisk händelse som har ägt rum men det beror inte på oaktsamhet från arbetsledningen sida, utan är en ren olyckshändelse, säger företagets advokat Thomas Berner.

Arbetade inte enligt instruktionerna
Hermanders menar att den anställde valde att gå ifrån givna instruktioner och anvisningar under arbetet, vilken kan vara en del i att olyckan inträffade.

– Det finns ingenting företaget kunde gjort för att förhindra olyckan, säger Thomas Berner.

Enligt kammaråklagare Maria Johansson har dock företaget varit oaktsamt när man inte gjort någon egentlig riskbedömning för arbete vid maskinen och hon menar att de bör lastas för det.

Den skadade mannen berättade också under dagens rättegång att han inte fått någon särskild information om riskerna vid arbetet.

Inte mycket pengar
Olyckan kan komma att kosta företaget Hermanders närmare en miljon kronor. Dels genom ett skadestånd på 407 000 kronor som den anställde kräver, dels genom en företagsbot på 500 000 kronor som åklagaren yrkar på.

– Jag tycker inte att det är ett högt belopp eftersom jag som åklagare kan yrka på mellan 5 000 och 10 miljoner, säger Maria Johansson.

Stina Banck
stina.banck@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".