MARIESTAD

Nya förhör om självmord på häkte

Uppdaterad 16:05
Den uppmärksammade händelsen när en man begick självmord på häktet i Mariestad för ett år sedan har nu tagit en ny vändning. En ny utredning från åklagaren innebär att tre personer är delgivna misstanke om tjänstefel.

Händelsen i februari i fjol då en häktad 23-årig man hängde sig på en toalett på häktet i Mariestad har väckt mycket stor uppmärksamhet. Det är främst personalens agerande när mannen hittades som det hela handlat om.

Istället för att plocka ner mannen och ge första hjälpen lät man honom hänga kvar i snaran. Dörren till toaletten stängdes och låstes i väntan på att ambulans skulle komma.

Fanns instruktioner
Till en början påstods att personalens utbildning och instruktioner i hur man hanterar sådana här situationer var för otydliga, och att det skulle ursäkta personalens agerande. Åklagare i Skövde lade också ned förundersökningen av de skälen.

Men den nya åklagarutredningen har alltså kommit till en annan slutsats. Bland annat har det framkommit att det fanns tydliga skriftliga instruktioner, tvärt emot vad som från början sas.

– Häktespersonalen kände inte till de bestämmelser som fanns, de var otydliga, säger Lars Schmidt  som är advokat för en av de misstänkta till Sveriges Radio Skaraborg.

Beslut inom en månad 
Åklagaren vill inte säga om det är de tre vårdarna som hittade mannen som nu är misstänkta. Även de två poliser som kom till platsen har fått kritik. I stället för att låta ambulanspersonalen påbörja en räddningsinsats tog de bilder av den hängande mannen, och fördröjde därmed ambulanspersonalens arbete.

Åklagaren räknar med ett beslut eventuellt inom några veckor. Redan på onsdagen ska förhör hållas med de misstänkta.

– Om det blir åtal hoppas vi på en snabb rättegång för att få ett slut på det här, säger Lars Schmidt.

Pernilla Wadebäck
pernilla.wadeback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".