Längst väntan på ambulans i småkommuner

Utvärderingen av ambulansernas insatstider i Skaraborg är nu klar. Det är småkommunerna med redan långa insatstider som drabbas hårdast av omorganisationen. Störst försämring av väntetiderna har skett nattetid.

Det var i september i fjol som sjukhusstyrelsen beslutade att göra om ambulansorganisationen i Skaraborg. Västra Skaraborg skulle få bättre täckning i bland annat Lidköping, efter flera uppmärksammade fall med långa larmtider.

Det beslutades då att tre mindre utnyttjade nattambulanser skulle dras in i Mölltorp, Mariestad och Falköping, och att Västra Skaraborg skulle förstärkas med två ambulanser på dagtid, i Lidköping och i Skara, under en försöksperiod.

Den statistik som hälso- och sjukvårdsnämnderna nu har som underlag till beslut om att behålla den förändringen eller inte, visar att insatstiderna är så gott som oförändrade dagtid. Det är heller inte så att den västra delen fått det bättre på bekostnad av den östra, enligt statistiken.

Sämre nattetid
Nattetid ligger insatstiderna vid högprioriterade larm nu på i genomsnitt 11 minuter i hela skaraborg, och har ökat med kring en minut.

Småkommuner som Grästorp, Gullspång och Karlsborg är de som har fått den största försämringen, med mellan 3 till fyra minuters längre väntetid.

Bengt Andersson, som är ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i väster säger till Radio Skaraborg att deras beslut med största säkerhet kommer att bli att behålla förändringen.

Idag kommer den östra nämnden att diskutera sin syn på organisationen. Men först om en månad väntas de båda hälso- och sjukvårdsnämnderna ta definitiva beslut om ja eller nej ambulansförändringen.

Vet du mer, tipsa oss!

Meddelande:Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".