Fritidsbåtar med Pentamotorer säljer dåligt. (Scanpix)

Ny varselvåg hotar

Den senaste veckans varsel inom Volvo kan vara början på en ny varselvåg. Det befarar Kent Johansson från Skara, som har regeringens uppdrag att vara varselsamordnare i Västra Götaland.

I Skaraborg har 4 282 personer varslats om uppsägning sedan i september. Samma period ett år tidigare var siffran 358.

– Det är ju en av de besvärligaste situationerna vi haft på arbetsmarknaden. Jag är väldigt orolig för att det just nu håller på att starta en andra varselvåg, säger varselsamordnaren Kent Johansson.

Nödvändigt ont på Penta
I veckan som gått kom Volvo med ytterligare ett storvarsel. Tonny Tuveheim, platschef på Volvo Penta i Vara, menar att företagsledningen bedömt att orderingången kommer att vara fortsatt låg åtminstone resten av 2009 och 2010. Därför ser man varsel som nödvändigt.

– Vad man försöker göra är ju att överbrygga en långsiktig anpassning till den verklighet vi har. Man kan ju inte långsiktigt ha en överkapacitet som man inte kan utnyttja på något sätt.

Efterlyser pengar till utbildning
Kent Johansson tycker att varselsamordningen lyckats skapa ett fungerande samarbete mellan arbetsförmedlingar, företag, kommuner och fackliga organsationer, men han ser också flera saker som staten bör fortsätta arbeta med.

Dels ska de som börjar studera få en högre ersättning, dels måste man bli bättre på att fördela de resurser som finns på ett bättre sätt.

– Det finns pengar men det är för mycket förslag om praktikplatser, väldigt få företag har möjlighet att ta emot praktikanter. De pengarna borde egentligen användas i större utsträckning till utbildningar, säger Kent Johansson.

Stina Banck
stina.banck@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".