Unga män kör oftare fulla

Antalet tagna rattfyllerister på vägarna i Skaraborg har ökat med 12% det första halvåret i år jämfört med förra året. En av anledningarna är sämre disciplin hos unga manliga bilförare, som inte tror att det är farligt att köra med lite alkohol i kroppen.
- Det är en mycket oroväckande utveckling, säger Tommy Hoff, poliskommissarie vid Skaraborgspolisen. Vi måste försöka få till en attitydförändring hos de yngre männen. I år ska polisen i samarbete med trafikpolisen utföra runt 45 000 alkoholtester utmed vägarna i Skaraborg. Ett ökat antal kontroller är ett sätt att försöka komma åt rattfyllerister. Ett annat, som har diskuterats, är alkolås. Men det sistnämnda tror Tommy Hoff inte kommer att få någon omedelbar effekt. - Det är en bra metod, men jag tror att det kommer att ta lång tid innan den slår igenom på bred front, säger han. Vi har en väldigt låg omsättning på vår bilpark i Sverige.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".