Positivt besked för Ridskolan. Foto: Linnéa Frimodig / SR Skaraborg.
Vara

Politikerna sa ja till hästarenan

Igår kväll beslutade politikerna i Vara att satsa på en hästarena. Kommunen ska nu köpa marken där arenan ska placeras. Sedan ska kommunen sälja Vara Horse Arena AB till högstbjudande, som får driva arenan vidare.

– Jag är stolt över att bo i Vara kommun och att få arbeta med det här projektet. Det är ett stort steg som tagits för ridsporten, sa projektledaren Mia Forsäng efter att det blev ett ja i fullmäktige.

Politikerna valde att återremittera ärendet för en månad sedan, men igår kväll, inför en stor skara åhörare, beslutade ett något enigare kommunfullmäktige, att gå vidare med Vara Horse Arena.

Anbudstävlan
Nu ska kommunen köpa mark för nästan 13 miljoner kronor i Larv. Sedan ska Vara Horse Arena AB ska säljas ut via anbudstävlan.

Många partier är fortfarande splittrade. Endast folkpartiet är enigt om att det stödjer ett arenabygge. Men det innebär inte att det blir en arena säger folkpartisten Camilla Börjesson.

– Det beror ju på vad de framtida finansiärerna har att erbjuda Vara kommun. Om anbuden inte når upp till förväntningarna så kommer i alla fall inte jag att säga ja till att gå vidare med planerna.

Nya kommuninvånare
Tanken är alltså att kommunen varken ska driva eller äga arenan. Däremot så ska kommunen gå in med max 15 miljoner kronor i arenan varje år. För de pengarna hoppas politikerna på nya kommuninvånare. Det tror inte Centerpartisten Arne Wilhelmsson på.

– Folk kommer inte flytta hit för en hästarenas skull. Om det inte blir någon arena så kommer kommunen stå med mark som det inte finns någon användning för.
Linnéa Frimodig
linnea.frimodig@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".