Ingen majbrasa i Falköping och Tidaholm i år. Foto: Johan Nilsson / SCANPIX

Eldningsförbud inför Valborg

Det är nu så torrt ute i skog och mark att totalt eldningsförbud införs i Falköpings och Tidaholms kommuner nu inför Valborg.
Bland annat innebär det här att det traditionella Valborgsmässofirandet uppe vid Mössebergsgården får klara sej utan majbrasa i år.

Det finns en femgradig skala över risken för brand där en femma står för extremt stor risk brandrisk. Just nu ligger risken på en trea men det kommer att bli värre, säger Christer Olofsson på räddningstjänsten i Falköping.

– Ju närmare Valborg vi kommer ju högre siffra får vi. Just idag har vi en trea men under dagen förväntar vi oss en fyra, och det betyder stor risk för sprindning av brand, säger Christer Olofsson.

Regn i mängder önskas
Och det räcker inte med en liten regnskur för att risken för brand ska minska säger Christer Olofsson.

– Det behöver blötas på rejält, vi följer SMHI:s prognoser varje dag och igår gick brandflyget upp för första gången så vi tar detta på största allvar.

Inget grillningsgörbud
Men trots eldningsförbudet så är det fritt fram att ta fram grillen under Valborg men då ska det gå rätt till.

– Grilla är helt okej, men då ska det vara en godkänd grill eller en grillplats. Sedan ska man använda kol och inte vedträn, säger Christer Olofsson

Carina Grönqvist
carina.gronqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".