Dagsböter för olaga tvång

En undersköterska vid Björkängens vårdhem i Töreboda som stått åtalad för olaga tvång dömdes idag av Mariestads Tingsrätt till 100 dagsböter för ofredande. Hon ska också betala ett skadestånd på 5 000 kronor till patienten.
Undersköterskan ska vid två tillfällen ha tryckt upp en tvättlapp i munnen på en kvinnlig strokepatient för att få henne att hålla tyst. Undersköterskan anmäldes av en sommarpraktikant på vårdhemmet. Undersköterskans arbetsgivare, Töreboda kommun, har tidigare förklarat att man vid en fällande dom kommer att säga upp kvinnan från hennes tjänst. Innan rättegången pågick en förhandling mellan personalavdelningen på Töreboda kommun och kvinnans fackliga företrädare i Kommunal, en förhandling som dock avbröts i avvaktan på rättens utslag. Margareta Larsson, socialchef i Töreboda, säger till Radio Skaraborg att förhandlingarna nu kommer att återupptas. Hon vill inte spekulera i utgången.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".