Böter om ambulansen kör vilse

Från och med den första september höjs kraven på SOS Alarm i samband med dirigeringen ambulansverksamheten i Västra Götaland.

I det nya avtalet mellan har regionen rätt att ta ut böter på tusentals kronor varje gång SOS Alarm dirigerar ambulanser till fel ställe.

Böter från 2000 kronor upp till 5000 kronor
Jonas Andersson är folkpartist och regionråd. Han sa vid regionfullmäktige idag att bötesbeloppen kommer att sätta nödvändig press på SOS Alarm:

– Om uppgifter saknas eller är grovt felaktiga är vite 5000 kronor per tillfälle. I 80 procent av alla fall ska man hamna inom hundra meter radie från den hjälpsökande, annars vite 2000 kronor, sa Jonas Andersson.

Kompetensen ska höjas
Klagomålen på SOS Alarms bristande lokalkännedom har varit återkommande.
Men det nya avtalet mellan regionen och SOS Alarm innehåller hårdare krav. Dels ska den medicinska kompetensen hos larmoperatörerna höjas från första september, och dessutom får SOS Alarm böta ett antal tusenlappar varje gång man antingen missar grovt eller kommer för långt från den angivna adressen.

Detta tror politikerna ska tvingas SOS Alarm att förbättra sina kartsystem som i många fall varit alldeles för dåliga, sa moderaten Bertil Johnsson

– Hangelösa är okänt föremål och går inte att hantera via det normala söksystemet, detta är ett exempel på de bekymmer som vi haft sa Bertil Johnsson.

Felfritt system en utopi
Miljöpartisten Göran Larsson hoppas också att det framöver blir tryggare att ringa 112.
Men Jonas Andersson påpekar att ett felfritt system är en utopi.

– Det kommer att ske enskilda misstag, men vi ska lära av de misstagen för att se till att det inte sker igen, sa Jonas Andersson.

Tomas Ek
tomas.ek@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".