Varslade erbjuds att starta eget

Nu ska varslad personal i Skaraborg få en gratis möjlighet till att starta eget företag. Det är Gothia Science Park i Skövde och NyföretagarCentrum som tillsammans erbjuder projektutveckling till dem som nu vill förverkliga sina ideér.

Kjell Öhman är projektledare för den nya satsningen Idétrampolinen:

– I kriser uppstår de goda och nya idéerna, vi tror att den här krisen har det goda med sig att nya idéer kommer att födas, säger Kjell Öhman.

4 282 personer varslade i Skaraborg
Västsverige har utsatts för ett hårt slag mot sig och industribranschen har fått mest stryk av lågkonjunkturen.

Sammanlagt har 4 282 personer under perioden september 2008 till mars 2009 fått ett varselbesked i Skaraborg, och nu hoppas alltså Kjell Öhman med kollegor att många av dessa väljer att ge sig in i ett eget företag istället.

Gothia Science Park öppnar för de varslade
Tidigare har Gothia Science Park i Skövde varit stängt för allmänheten - endast studenter från Högskolan har haft möjligheten att komma med företagsidéer och fått dem förverkligade. Den gränsen har nu slopats eftersom läget är som det är på arbetsmarknaden, berättar Kjell Öhman.

Regionen stödjer projektet
Hittills har runt 50 personer anmält sitt intresse till Idétrampolinen som är gratis för den väljer att utveckla sina tankar. Anledningen till att det är helt kostnadsfritt är att Västra Götalandsregionen och Skaraborgs kommunalförbund har lagt 2, 1 miljoner kronor på detta för att få igång de varslade i en kreativ process.

Men för att nå vidare i utbildningsprogrammet finns vissa krav:

- För det första måste man ha en idé. För det andra måste dem ha en stark och personlig drivkraft till att bli egen företagare. Vi är inte så duktiga på att starta egna företag och kan det här projektet bidra till det är det bra, säger Kjell Öhman.

Christopher Johansson
Christopher.Johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".