KSS följer inte reglerna

Gjorde Kärnsjukhuset i SKövde fel i vården av det för tidigt födda barn som senare dog efter att ha smittats på KSS? Den frågan ska Socialstyrelsen ta reda på i sin utredning. Det framkommer nu att KSS inte följer föreskriften om att enbart använda pastöriserad bröstmjölk som extra näringstillskott till barnen.
Barnet dog av allt att döma av en bakterie det fått i sig via donerad bröstmjölk. Sådan bröstmjölk ska upphettas och pastöriseras om inte särskilda skäl finns för att göra på ett annat sätt. Pastöriseringen gör att många farliga bakterier försvinner - men nackdelen är att barnet då kan få ett sämre immunskydd. På KSS har man valt att helt slopa pastöriseringen eftersom man tycker att mjölken inte blir tillräckligt bra för barnen. - Det är en svår avvägning. KSS har valt att följa en annan väg än den som anges i reglerna. Nu är det vår sak att ta reda på om sjukhuset gjort rätt bedömning, säger Piet Tüll, chef för smittskyddsenheten vid Socialstyrelsen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista