Linnea Asp och Malin Karlsson. Foto: Marie Schnell Forkman SR Skaraborg.

Langningen minskar men inte supandet

Föräldrars langning av alkohol till sina barn har minskat dramatiskt de senaste åren. I Skövde, till exempel, har andelen föräldrar som langar minskar från närmare 20 procent till fem på bara några år. Unga som vill bli berusade får dock lätt tag på alkohol från annat håll.

För sex år sedan uppgav så många som var femte tillfrågad i årskurs nio och i tvåan på gymnasiet att föräldrarna köper alkohol till dem. I dag är det bara fem procent som säger samma sak.

Linnea Asp och Malin Karlsson, 18 och 19 år gamla, säger att de inte känner till många föräldrar i Skövde som köper ut alkohol.

– Jag brukar inte höra att folk får från sina föräldrar, det är väldigt sällan. Det är inte vanligt.

Lätt få tag på alkohol
Orsaken till att färre föräldrar väljer att köpa ut alkohol till sina barn kan vara vetskapen om att ungdomarna lätt kan få tag på alkohol från andra håll. Många föräldrar vill slippa den konflikt som kan uppstå när de nekar barnen alkohol.

– Folk har blivit mer medvetna om att det föräldrarna köper är inte det enda som ungdomarna dricker. Ungdomarna fixar alkohol ändå.

Konsumtionen minskar inte
Men minskad langning från föräldrarna betyder inte att alkoholkonsumtionen har minskat bland de unga, säger Pirjo Svegréus, drogförebyggande samordnare i Skövde.

– Jag tror att ungdomar inte behöver be sina föräldrar längre, det finns så många andra vägar. Antalet illegala försäljningsställen i form av langare har ökat lavinartat.

Linnea Asp och Malin Karlsson tror inte heller att de unga dricker mindre i dag, snarare tvärtom. De konstaterar att det är lätt att få tag i alkohol i Skövde.

– Man får det från äldre kompisar, tror jag. Eller kontakters kontakter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".