Domare från tinget i Skövde anmäld till JO

Domaren Henrik Ruhe vid Skövde tingsrätt har anmälts till Justitieombudsmannen, JO. Saken gäller ett skrivfel i domen till den uppmärksammade rättegången om ekonomiska brott i samband med import av handelsgödsel till lantbruket. - Det har inte påverkat straffet, säger Henrik Ruhe.
Flera personer fälldes för att ha lurat staten på uteblivna skatter i den så kallade gödselhärvan. Det var en fjärde åtalspunkt om grovt bokföringsbrott, som felaktigt hade smugit sig in i den skrivna domen från Skövde tingsrätt. Skrivfelet innebar att en Lidköpingsbo såg ut att ha blivit fälld för fler brott än vad han egentligen befanns skyldig till. Henrik Ruhe säger att skrivfelet inte haft någon betydelse för de straff, som Lidköpingsbon dömdes till. Enligt honom spelar det ingen roll att punkten om bokföringsbrott nu rättats till och tagits bort. Han anser straffet på 2,5 års fängelse är rimligt. Men Lidköpingsbons hustru har en annan uppfattning, och hon anmäler domaren till JO för tjänstefel. - Rättegången ska inte behöva göras om, anser Henrik Ruhe.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".