Falköping

Sjukhuset kände inte till läkarens fylleridom

Skaraborgs Sjukhus kände inte till att den 43-årige läkare, som i går dömdes till en månads fängelse för grovt rattfylleri, också tidigare var dömd för rattfylleri.

Enligt personalchefen Gunnar Älvestam var det i det här fallet bemanningsföretaget, som Falköpings sjukhus hyrt in läkare ifrån, som hade ansvaret att kontrollera läkarens lämplighet.

– Eftersom de har hela arbetsgivaransvaret så är de skyldiga i det avtal som finns, säger Gunnar Älvestam. Om vi uppdagar ett sånt här problem så meddelar vi leverantören att vi inte godkänner den här läkaren för arbete hos oss i fortsättningen.

Som Radio Skaraborg i går berättade var den 43-årige läkaren på väg till Falköpings sjukhus för att jobba när han en novembermorgon i fjol greps med 1,33 promille alkohol i blodet.

Att han tidigare hade dömts för rattfylleri kände varken det sjukhus i regionen, där han var anställd på, eller bemanningsföretaget som hyrde ut honom till.

Bemanningsföretaget, som inte vill kommentera fallet i en intervju, kontrollerar alla som anställs om de blivit anmälda till hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd.

--Bemanningsföretaget har ansvaret att utreda händelsen och anmälda den till socialstyrelsen, säger Gunnar Älvestam.

Enligt honom kommer sjukhuset inte att införa hårdare kontroller av de läkare som anställs.
Samarbetet med bemanningsföretaget kommer att fortsätta.

– Vad som hände får man se som en enskild händelse, säger Gunnar Älvestam.

Stina Banck
stina.banck@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".