1 av 2
IF Metall demonstrerade i Skövde. Foto: Stina Banck/SR Skaraborg
2 av 2
Förstamajtåget i Skövde lockade ett par hundra demonstranter. Foto: Stina Banck/SR Skaraborg
Skövde

Volvoarbetare marscherade mot storvarslen

I dag marscherar förstamajtågen runt om i Skaraborg.
I Skövde var det många Volvoanställda som slöt upp med IF Metallbanderoller efter storvarslen som lagts.

Camilla Olsson arbetar på Volvo Personvagnars fabrik i Skövde och gick i år med i tåget, något som hon inte alltid gjort.

– Det är viktigt att visa att vi vill ha en förändring. Jag brukar inte alltid gå i tåget men jag är alltid här, säger hon.

Vad det extra viktigt att gå i år?
– Ja, i år kändes det extra viktigt för det finns så många svaga i samhället som får dåliga ersättningar. Alla är lika värda och ska kunna leva drägligt, säger Camilla Olsson.

Jan Andersson, engagerad i fackförbundet IF Metall på Volvo Powertrain i Skövde, har sett hur över 1 000 anställda varslats om uppsägning på fabriken sedan i höstas. Även han tyckte det var extra viktigt att gå i årets förstamajtåg.

– Vi protesterar mot Volvos varselpolitik och regeringens försämringar som drabbar våra medlemmar. I år är nog extra många som sluter upp, säger Jan Andersson.

Tror du regeringen låter sig påverkas?
– Det hoppas jag innerligt, men jag tror inte det. De har ju vänt dövörat till tidigare, säger han.

Uppskattningsvis gick ett par hundra personer i socialdemokraternas förstamajtåg, där IF Metall fanns med.

Huvudtalare var LO:s vice ordförande Ulla Lindqvist.
Hon ville se ett högre tak i A-kassan, mer investeringar i infrastrukturen och att de som inte arbetar ska få större möjligheter att studera.

– Det är alltid speciellt att demonstrera men nu finns det verkligen en anledning när klassklyftorna ökar och många varslas, säger Ulla Lindqvist.

Kraftig kritik mot Volvoledningen

Hon var väldigt kritisk mot Volvoledningen.
– Sedan i höstas har Volvokoncernen varslat nästan 8 000 anställda. Samtidigt anser sig Volvos direktörer ha råd att dela ut fyra miljarder till aktieägarna och besluta om ett frikostigt bonusprogram åt de högsta cheferna”, säger hon i ett pressmeddelande.

Stina Banck
stina.banck@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".