35 ville köpa olagligt sex

I år är det tio år sedan sexköplagen instiftades och det blev olagligt att köpa sexuella tjänster i Sverige. Trots lagen har endast en polisanmälan om sexbrott gjorts i Skaraborg under den perioden. Intresset för att köpa sex på nätet är däremot stort, visar SR Skaraborgs egen undersökning.

1999 instiftades sexköplagen, som förbjuder köp av sexuella förbindelser. På tio år har 203 sexköpbrotts anmälts i Västra Götaland. Under samma period har bara en enda anmälan gjorts i Skaraborg.

Falsk annons med fingerat namn
Intresset för att köpa sex är dock stort, visar den falska annons som SR Skaraborg lade ut på nätet. I annonsen säljer en tjej med påhittat namn sex i Skövdetrakten. 

På en vecka svarade mer än 35 personer på annonsen, via telefon och mail. Männen som svarade på annonsen ville bli kontaktade av tjejen.

– Hejsan, jag är intresserad av att boka en tid med dig, så du kan väl ringa mig. Det skulle vara kul att träffas.

Inte rädda att åka fast
Sveriges Radio har träffat Anna som säljer sex i västsverige. Hon säger att sexköplagen inte har någon effekt och att männen som köper sex inte är rädda för att åka fast.

– Absolut inte, eftersom vi sköter det här snyggt och diskret. Vissa av torskarna åker ju dit, men det får inte stopp på eskortverksamheten eller prostitutionen för det.

Linnea Frimodig
linnea.frimodig@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista