Foto: Erik Abel/Scanpix

Piratpartiet växer och siktar mot EU-valet

Efter domen i Pirate Bay-rättegången om fildelning har Piratpartiet fått många nya medlemmar. I Skaraborg har partiet tredubblat antalet medlemmar på bara några veckor och nu värvar partiet röster inför EU-valet i juni.

Andreas Svensson, som är ansvarig för partiets arbete inför valet till EU-parlamentet, har märkt av tillströmningen av nya medlemmar.

- I mitten av april, innan domen, hade vi 350 medlemmar. Direkt efter domen small det till, sedan har det ökat hela tiden. Nu är vi drygt 1 000 medlemmar i Skaraborg, säger Andreas Svensson.

Tidigare EU-val visar dels på ett lågt valdetagande, men också på att de som röstar är benägna att rösta på små enfrågepartier i en större utsträckning än i ett vanligt riksdagsval, där man tycks ställa högre krav på mer heltäckande partiprogram.

Frihetsbegreppet lockar
Det är faktorer som kan gynna Piratpartiet vid EU-valet i juni, och Andreas Svensson menar att det är frihetsbegreppet som lockat nya medlemmar, inte frågan om att få ladda ned musik gratis.

- Ingen har mailat mig och pratat om gratis musik. Det är övervakningen det handlar om, man vill inte att man ska kunna spåra allt man gör på nätet.

Piratpartisten Erik Möller delade ut flygblad i Tidaholm den gångna helgen och även på andra håll drar Piratpartiet nu i gång verksamheter, stärkta av framgångarna på senare tid.

Ägnar fritiden åt värvning
Erik Möller säger att han kommer att  ägna mycket av sin lediga fram till EU-valet i sommar på att värva medlemmar och röster.

- Det blir flygbladsutdelning på större evenemang, till exempel på travet. Man får ta de tillfällen som blir, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista