1 av 2
Mezzosopranen Ulrika Skarby, som spelar i operan "Italienskan i Alger". Foto: Stina Banck.
2 av 2
Henry Bronett har med sig sonen Nathanael vid repetitionerna på Läckö slott. Foto: Stina Banck/SR Skaraborg

Repetitioner inför operapremiär på Läckö

I helgen slog Läckö slott upp portarna för säsongen och programmet inför sommaren är minst sagt späckat. I juli är det premiär för operan ”Italienskan i Alger”, där förre cirkusdirektören Henry Bronett debuterar som regissör.

De sista repetitionerna för uppsättningen av Rossinis ”Italienskan i Alger” pågår nu.

– Publiken ska ha haft roligt här. Rossinis opera är ju lustfylld och får man säga kåt? Så jag fick lust att göra det här, det kittlar i hela kroppen!, säger Henry Bronett.

Debut som operaregissör
Henry Bronett har gjort mycket i sitt liv. Han har arbetat som skådespelare, clown, manusförfattare, producent, cirkusdirektör och nu senast i höstas gav han ut en diktsamling. Men operaregissör är något helt nytt. Fast han tycker egentligen inte att klivet från cirkus till opera är så stort.

– Att söka människans sårbarhet går igen i både cirkus, teater och opera. Det söker jag alltid. Frågan är alltid densamma: varför är det så svårt att säga ”jag älskar dig” till någon?

”Häftig akustik”
Huvudrollen i ”Italienskan i Alger” spelas av mezzosopranen Ulrika Skarby. Hon har övat på egen hand i några månader och är nu glad över att få stråla samman med de andra sångarna och ha gemensamma repetitioner.

– Det är häftigt med den här innegården, att det blir sådan akustik.

Behöver du tänka på något särskilt?
– Att hålla mig varm kanske, vi kommer ju repetera på kvällarna när det kanske är lite kallt. Men annars är det väl bara att köra.

Stina Banck
stina.banck@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista