Kinnarps VD varnar för färre jobb vid Nej till EMU

Företagen i Västra Götaland tillhör de företag i landet, som kommer att påverkas mest av en svensk anslutning till euron. Kontorsmöbeltillverkaren Kinnarps utanför Falköping exporterar redan hälften av sin produktion till euro-länderna. - Det här valet handlar om rena krassa pengar. För vår del handlar det om vi ska få 100 fler jobb om tio år eller 100 färre, säger Kinnarps VD Henry Jarlsson, som tagit ställning för ett Ja till valutan euron.
Kinnarps har totalt närmare 2 000 anställda. Ungefär hälften av de kontorsmöbler som tillverkas går på export, och då framför allt till euro-länderna. - Vi får en sämre konkurrenskraft i euro-länderna när vi inte kan sätta våra försäljningspriser tillräckligt exakt, säger Henry Jarlsson i Radio Skaraborgs program "Euro eller Nejrå". Sätts priset fel i förhållande vad euro-kursen är mot svenska kronan förlorar Kinnarps pengar eller förlorar exportaffärer. - Det här handlar om stora pengar, säger Henry Jarlsson. Men anställda på hans fabrik utanför Falköping tvekar till att säga Ja till euron. - Jag är rädd att om vi låser kursen så blir det lättare att flytta ut produktionen nån annanstans, speciellt om vi får högre lönelyft, säger Per Larsson på maskinverkstaden på Kinnarps.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".