Billingen

Brev om provborrningar oroar markägare

Det kanadensiska bolag som fått rätt att provborra efter uran på Billingen, har nu sänt ut brev till en del av markägarna som bor i området. Karl Svensson, en av dem som har fått brev, är oroad över vad borrningarna ska föra med sig.

Karl Svensson, som bor i trakten kring Säter, är bekymrad över vad en provborrning kan få för konsekvenser för miljön.

-Vi är orliga för miljöförstöring. Vi är rädda om vårt vatten. Vi har ju Vallesjön intill oss, säger Karl Svensson.

Gemensam kampanj

Lagstiftningen gör att det inte går att stoppa provborrning, men en kommun kan lägga in veto mot själva brytningen av uran.


Invånarna på Billingen mötte idag centerpolitiker i Västsverige och Jämtland, som har gått ihop i en gemensam kampanj för att kommuner ska kunna använda sitt veto tidigare, redan innan provborrningarna.

Kostar mycket för kommunen

Skövdes kommunalråd Leif Johansson tycker att provborrningarna skapar oro hos kommuninvånarna och kostar onödigt mycket pengar för kommunen, vars tjänstemän lägger ner mycket tid på att svara på yttranden, till exempel.

-Det är pengar vi mycket hellre skulle ha velat lägga på skolan och vården och andra eftersatta områden, säger Leif Johansson.

Tomas Ek
tomas.ek@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".