Krav på hårdare tag mot bidragsfuskare i regionen

De boende i Västra Götaland kräver hårdare tag mot de som lämnar felaktiga uppgifter till försäkringskassan. Det visar en enkät, som Försäkringskassan i Västra Götaland har gjort tillsammans med Riksförsäkringsverket. - Hittills i år har vi polisanmält tre fall på grund av grova felaktigheter, säger Ingemar Rogbrant på Försäkringskassan i Lidköping, som jagar bidragsfuskare.
Det är en allmän uppfattning, att många lurar till sig sjukpenning och samtidigt fortsätter att jobba som vanligt. Enkäten bland regionens invånare visar, att två av tre svarande tycker att den som lämnar felaktiga uppgifter till försäkringskassan ska åtalas. Försäkringskassan i Västra Götaland har första sex månaderna fått in 150 anmälningar om misstänkt bidragsfusk. Mellan 10 och 15 av fallen har undersökts mer ordentligt, och tre har hittills lett till polisanmälningar. Försäkringskassan och Riksförsäkringsverket talar nu om att införa nolltolerans mot bidragsfuskare. Det handlar bland annat om att samköra personregister mellan olika myndigheter och att utbyta information. - Jag känner inte alls för smygfilmning eller att spana. Det hör inte hemma i vår organisation, säger Ingemar Rogbrant.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".