Vid Loing från 1887 avbildas Bruno Liljefors hustru Anna. Foto: Scanpix.
Hjo

Carl-Larssontavla kan ge skattesmäll

Den dyraste tavlan som såldes på auktion i Sverige under 2003 leder nu till att en kvinna i Hjo riskerar en rejäl skattesmäll. Myndigheterna tvistar just nu om tavlan var en kapitalinvestering eller en personlig ägodel.

Det handlar om konstnären Carl Larssons akvarell ”Vid Loing” som såldes av Bukowskis våren 2003 för 6,6 miljoner kronor.

På väggen i sovrummet
En kvinna i 60-årsåldern i Hjotrakten hade tillsammans med släktingar ärvt tavlan efter sin morfar, som hade haft tavlan på väggen i sovrummet. Tavlan hade funnits i familjen i flera generationer.

Skatteverket och senare också Länsrätten hävdade dock att kvinnan skulle betala mer skatt än hon hade gjort, eftersom hon inte hade ägt tavlan tillräckligt länge för att den skulle räknas som en personlig ägodel.

I familjens ägo sedan länge
Nästa instans, Kammarrätten, dömde till kvinnas fördel. Eftersom tavlan hade funnits i familjens ägo väldigt länge har man rätt att göra ett schablonavdrag på 25 procent för omkostnader, eftersom det inte finns något känt inköpspris.

Fin tavla eller investering?
Men Skatteverket vill driva ärendet än längre, och nu blir det Regeringsrätten som ska pröva om sexmiljonerkronorsstavlan ”Vid Loing” kan sägas vara ett konstverk som kvinnan och hennes släktingar brukat personligen eller om tavlan bara varit en kapitalplacering.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".