Goda fiskefångster i Vänern ger framtid på Spiken

Framtidsutsikterna för fiskenäringen i Vänern ser mycket bra. - Det har varit väldigt bra fångster av gös, lax och sik i år, konstaterar fiskaren Peter Nordgren på Spikens fiskeläge på Kållandsö utanför Lidköping. Han är en av 15 yrkesfiskare på Spiken, och ordförande i Vänerns fiskarförbund.
Cirka 700 ton fisk tas upp ur Vänerns vatten varje år. Det är speciellt gösfisket, som har ökat i år och ökningen väntas fortsätta. Siklöjan utgör en stor andel av den fisk som tas upp under hösten för att bli löjrom. - Här har vi noterat vikande fångster men vi hoppas på ökade fångster nu, säger Peter Nordgren. Fiskaren Birger Jonsson har fiskat vid Spiken sedan 1945. Han och frun driver ett rökeri och håller med om att det varit ett bra år. - Vi har fått den sik vi behöver till rökeriet, säger Birger Jonsson. Han tror på en framtid för yrket yrkesfiskare. - Det har ju börjat bli gös i sjön igen, och det ger ju bra betalt. Inte heller turisterna har svikit Spikens fiskeläge i sommar. - Vi har kommit upp till fjolårets rekordår, säger Peter Nordgren.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".