SKÖVDE

Skövde växer så det knakar

Skövde kommun ökar sin befolkning kraftigt, trots varselkrisen inom bilindustrin. Kommunen har nu 50 650 invånare, vilket är rekord hittills.

Det är bland annat bostadsbyggandet som ökat, och i helgen tas första spadtaget på Horsås Trädgårdsstad med plats för 1 200 nya bostäder, berättar kommunalrådet Tord Gustafsson (M).

– Vi har under lång tid planerat och nu fått i gång bostadsbyggandet. Det är grunden för att vi ska kunna öka befolkningen. Vi märker också att många nya arbetstillfällen gjort att fler vill flytta till Skövde och arbeta här, som annars skulle ha för långa pendlingsavstånd.

Förutom ökat bostadsbyggande så beror befolkningsökningen också på ett födelseöverskott, hundratals nya butiksjobb på området Stallsiken och expansionen på Gothia Science Park. 

De omfattande varsel som lagts inom bilindustrin i kommunen tror Tord Gustafsson inte kommer att påverka befolkningsantalet.

– Det kommer säkerligen bli så att man hittar nya arbetsuppgifter. Och jag är ganska säker på att när det väl vänder, då kommer Volvo att vara glada för att människorna finns kvar i kommunen och kan börja arbeta igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".