Flexibel skolstart skjuts upp

Det verkar inte bli något försök med flexibel skolstart i Lidköping och Skövde vid årsskiftet. Tanken från kommunernas sida har varit att varje barn ska börja skolan när de är mogna för det, vare sig det blir på vår- eller höstterminen. Men när förslaget i går presenterades för Utbildningsdepartementet visade det sig att tjänstemännen på departementet var tveksamma på flera punkter.
När Lidköping och Skövde, tillsammans med Partille och Sollentuna, i går eftermiddag träffade representanter för Utbildningsdepartementet i Stockholm, fick de veta att det är mycket tveksamt om de ska kunna erbjuda sina kommuninvånare flexibel skolstart från årsskiftet, som de hade föreslagit. Departementets jurister hade flera invändningar mot förslaget och sa bland annat att förändningen är så stor att det eventuellt krävs ett riksdagsbeslut innan ett försök kan inledas. Departementet ställer sig också frågande till hur det går när eleverna, som har börjat skolan vid olika tidspunkter blir så gamla att de ska börja gymnasiet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".