Reine Johansson, rektor för vuxenutbildningen i Mariestad. Foto Cristian Ölund

Färre yrkesutbildningar än önskat

Det blir inte så många yrkesutbildningar för vuxna i Skaraborg, som skolorna önskade. Kommunerna i Skaraborg sökte statliga pengar för 400 platser i höst, men det blir bara 160 platser.

Kurserna kom till för att minska bristen på yrkesutbildade personer inom vissa yrken, och kommunen får ett statligt stöd för de eleverna.

Regeringen har anslagit pengar för 5 000 platser på yrkesvux för i år och 8 000 platser för år 2010.

Inte besvikna
Trots att kommunerna hade önskat fler utbildningsplatser är inte rektorerna för vuxenutbildningarna besvikna.

-Nej, inte vad det gäller yrkesvux. Däremot behövs det flera platser för att möta lågkonjunkturen, men det var inte det som var syftet med det här, säger Reine Johansson, rektor för vuxenutbildningen i Mariestad.

Ännu har inte vuxenutbildningen märkt av en anstormning av sökande på grund av lågkonjunkturen, men Reine Johansson tror att det kan bli så inom kort.

-Det är framför allt till hösten det kommer att bli riktigt aktuellt. och det då kommer det att vara ganska många som vill gå den typen av utbildningar, säger han.

Vill ha mer pengar
Reine Johansson efterlyser mer pengar till vuxenutbildningarna till hösten.

-Någon kommer att bli tvingad att sätta in pengar i vuxenutbildningen. Vi kan inte ha en hel generation som inte har något sysselsättning.

Cristian Ölund
cristian.olund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".