Anette Runnsjö-Ljungblom och My Larsson valde naturvetenskapligt. Foto: Stina Banck/SR Skaraborg.
Skaraborg

Nior vill läsa vidare

Den preliminära intagningen till höstens gymnasieprogram i Skaraborg är nu klar och statistiken visar att flera praktiska utbildningar har lediga platser kvar, medan söktrycket till de studieförberedande programmen ökar.

Statistiken från den preliminära intagningen till gymnasiet visar på ett tydligt trendbrott. Flera praktiska utbildningar som varit populära de senaste åren, som fordons- och industriprogrammen, har problem att locka till sig elever.

Platser kvar
Volvogymnasiet i Skövde, där det tidigare varit väldigt hård konkurrens för att komma in, har platser kvar på båda sina program.

Johanna Johansson går Barn och Fritid på Rudbecksgymnasiet i Tidaholm och hon tror att den tuffa arbetsmarknaden har påverkat valet för många niondeklassare.

– Jag tror att det är så för att det finns mindre jobb nu så man måste kunna läsa vidare för att bli det man vill. Och man är rädd att man kanske ska gå arbetslös, man vill ha något att göra efter skolan liksom.

Ställa in
På Rudbecksgymnasiet i Tidaholm har man fått ställa in Teknisk produktdesign eftersom för få sökte. Rektorn Johan Lindell berättar att det däremot har det blivit rusning till Naturvetenskapsprogrammet och att skolan därför har ansökt om fler platser.

– Jag är förvånad över att det blev sådant väldigt tryck. Arbetsmarknadsläget är en viktig orsak men det är lite synd. Ingen av eleverna vet hur det ser ut om tre år, när de ska ut. Är det någon gång man ska börja en yrkesutbilning är det nu, om tre år hoppas vi ju att det har vänt och är på väg uppåt.

Anette Runnsjö-Ljungblom går Naturvetenskapliga programmet. Hon tycker att man både ska tänka lite taktiskt gå på känslan.

– Man kan inte bara gå på att det måste finnas jobb utan man måste göra något som är kul.
Stina Banck
stina.banck@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".