Flygplats förorenar Vänern

Utsläpp av kväve och fosfor har blivit ett problem vid flygplatsen i Såtenäs. För att förhindra att utsläppen hamnar i Vänern ska försvaret nu bygga så kallade fördröjningsdammar för att samla upp de utsläpp som uppstår vid landningsbanorna. Det kravet kommer från miljödomstolen, som i veckan sammanträdde i Lidköping.
Frånsett den givna risken för bränsleutsläpp så heter de vanligaste utsläppsproblemen vid flygplatser faktiskt kväve och fosfor. Detta därför att vanliga gödningsmedel avsedda för lantbruket också visat sig vara väldigt användbara för halkbekämpning av landningsbanorna vintertid. Men det innebär förstås att kväve och fosfor förs ut i naturen, något som innebär problem vid F7 i och med flygplatsens läge vid Vänerns strand. Vänern, och speciellt viken Dättern, har redan problem med övergödning. Flyget har redan anlagt en kvävefälla i form av våtmark vid den stora landningsbanan och lovade i miljödomstolen att på motsvarande sätt skydda Vissbäcken vid den norra banan från kväveutsläpp. Frågorna om vilka gränsvärden som ska gälla för buller i samband med att JAS-plan startar och landar - och framför allt vilka villaägare som kommer att få sina hus bullerisolerade på försvarets bekostnad - är dock fortfarande olöst. Miljödomstolen har visserligen till uppgift att pröva om flygverksamheten på F7 kan leva upp till miljöbalkens krav. Men domstolen har ingen domsrätt när det handlar om militära anläggningar, istället ska man avge ett yttrande till regeringen som har sista ordet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista