Friska sjöar i Valle ska räddas från kräftpesten

De boende runt Vallesjöarna utanför Skara tar nu krafttag mot kräftpesten, som drabbat flera sjöar i området. Nät kommer att sättas upp för att smittade kräftor inte ska kunna föra med sig smittan till friska sjöar. - Det är fullt möjligt att vända den negativa trenden men det krävs att ingen saboterar det, säger ekolog Lennart Kjellberg på Skara kommun.
Flera sjöar i Valle i Skara kommun drabbades i år av kräftpest, som slog ut den svenska flodkräftan innan kräftfisket skulle börja. I förra veckan tillsattes en arbetsgrupp på initiativ av fiskevårdsområdesföreningen. Den ska undersöka hur de friska sjöarna kan räddas från kräftpesten. De boende har tidigare kritiserat Länsstyrelsen för att inte ha agerat i tid. Nu har de bestämt sig för att på egen hand försöka rädda vad som räddas kan. - Det handlar om att behålla så många av flodkräftorna som det är möjligt, säger Lennart Kjellberg.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".