Hundraårig skog skövlad

En skogsägare i Skaraborg har avverkat skog i Ulricehamn som stått orörd i över hundra år och inom kort skulle bli naturreservat. Sabotage hävdar naturskyddsföreningen. Och Skogsvårdsstyrelsen överväger att polisanmäla händelsen.
Det handlar om ett 27 hektar stort skogsområde vid Kärnåsen i Ulricehamns kommun som har stått orört i över hundra år och som det därför finns långt framskridna planer på att förvandla till naturreservat. Delar av skogsområdet är redan klassat som så kallat nyckelbiotopsskyddat område. Den kritiserade skogsägaren äger drygt hälften av det planerade naturreservatet. Han säger till Sveriges Radio Skaraborg att han har ettårigt så kallat hyggestillstånd för de dryga 2 hektar skog där han gjort en totalavverkning. I övrigt hävdar han att det handlar om vanlig gallring. Men enligt Bosse Hultgren på Skogsvårdsstyrelsen utreder man om markägaren ändå inte har brutit mot lagen eftersom han inte samrått med myndigheten innan avverkning och gallring.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".